Η ύπουλη πάθηση

Η γυναικολογική πάθηση με το όνομα ενδομητρίωση προκαλεί τρόμο στις γυναίκες, καθώς έχει συνδεθεί με προβλήματα υπογονιμότητας και έντονου πόνου. Υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, έχουν ενδομητρίωση.
Η ενδομητρίωση έχει πάρει το όνομά της από το ενδομήτριο, δηλαδή τον βλεννογόνο που επενδύει την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας. Όταν λέμε ότι μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, τότε επί της ουσίας έχει εμφανίσει έναν ιστό που μοιάζει με τον βλεννογόνο του ενδομητρίου αλλά σε περιοχές εκτός της μήτρας όπως: στις ωοθήκες, στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, στο έντερο, την κύστη, στο περιτόνιο κ.λπ.
Αυτό που συμβαίνει στην ενδομητρίωση είναι ότι περιοχές εκτός του ενδομητρίου αρχίζουν να συμπεριφέρονται όπως ο βλεννογόνος στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας.

Τα συμπτώματα
Η εμφάνιστη αυτού του ιστού προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα με τον πόνο να είναι το κυρίαρχο, συνήθως στην περιοχή της κοιλιάς. Άλλα είναι:

  Συμπτώματα από το γαστρεντερικό
  Δυσμηνόρροια
  Βαριά εμμηνορρυσία
  Υπογονιμότητα

Η πάθηση εκδηλώνεται συνήθως με την αρχή της περιόδου της γυναίκας και μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για αρκετά χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση της πάθησης. Οι γιατροί υποψιάζονται την εμφάνιση ενδομητρίωσης εάν η γυναίκα έχει δυσμηνόρροια και κληρονομικότητα.

Η θεραπεία
Η θεραπεία της ενδομητρίωσης στοχεύει στον περιορισμό των συμπτωμάτων και όχι στην πρωταρχική αιτία εμφάνισής της, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων παραμένει άγνωστη. Ο γιατρός συνήθως χορηγεί:

  Παυσίπονα
  Ορμονική θεραπεία
  Αντισυλληπτικά

Λύση αποτελεί το χειρουργείο όταν η ασθενής βιώνει έντονους πόνους, έχει ενδομητριωσικές κύστεις στις ωοθήκες ή έχει προβλήματα γονιμότητας. Το χειρουργείο γίνεται λαπαροσκοπικά. Ο χειρουργός αφαιρεί τις ενδομητριωσικές κύστεις ή αφαιρεί τον ενδομητριωσικό ιστό με λέιζερ. Εάν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια ανοιχτού χειρουργείου. Ωστόσο, σήμερα είναι σπανιότερες αυτές οι περιπτώσεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kαρνεάδου 16 Κολωνάκι

theoharispapageorgiou@gmail.com