Θηλασμός

10 αλήθειες για τον θηλασμό
1.
Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το χρονικό διάστημα μεταξύ κάθε γεύματος ακόμα και κατά τη διάρκεια του γεύματος. Στο τέλος κάθε γεύματος τα παιδιά παίρνουν περισσότερες πρωτεΐνες και λιπαρά απ’ ότι στην αρχή.
2.
Οι μητέρες καλό είναι να θηλάζουν τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού τους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τον θηλασμό για ολόκληρο το πρώτο έτος του παιδιού.
3.
Το μητρικό γάλα περιέχει πρωτεΐνες που είναι λιγότερο αλλεργιογόνες σε σχέση με αυτές από το γάλα της αγελάδας. Τα λιπαρά του είναι εύκολα στην πέψη. Το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα από το έντερο του μωρού. Το νερό του μητρικού γάλακτος καλύπτει πλήρως της ανάγκες του νεογνού.
4.
Με τον θηλασμό αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Το πρωτόγαλα περιέχει αντισώματα, λευκά αιμοσφαίρια και άλλες ουσίες με αντιβακτηριδιακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
5.
Το μωρό που θηλάζει μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης γαστρεντερικών διαταραχών, όπως δυσκοιλιότητα. Η μητέρα όμως θα πρέπει να μην καταναλώνει light προϊόντα, διότι περιέχουν συνθετικά σάκχαρα και ένζυμα που προκαλούν κολικούς στο νεογέννητο μωρό.
6.
Με τον θηλασμό καθυστερείται η έναρξη της έμμηνου ρύσεως της γυναίκας με αποτέλεσμα να αυξάνεται το απόθεμά της σε σίδηρο. Επίσης αναστέλλεται η ωορρηξία μειώνοντας της πιθανότητες μιας νέας εγκυμοσύνης.
7.
Με τον θηλασμό η μητέρα μπορεί πολύ εύκολα να χάσει το περιττό βάρος που πήρε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διότι κινητοποιείται το λίπος του σώματος για την παραγωγή του γάλακτος.
8.
Για καλύτερη ροή γάλακτος, πριν το θηλασμό εφαρμοστε ζεστά επιθέματα. Μετά το θηλασμό κάνετε το αντίθετο, δηλαδή εφαρμόστε κρύα επιθέματα ώστε να μειωθεί η διόγκωση του στήθους.
9.
Αν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού μην ανησυχείτε. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι συσπάται η μήτρα σας, επανερχόμενη στο φυσιολογικό της μέγεθος.
10.
Στείλτε μας τη δική σας συμβουλή…