Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Καισαρική Τομή είναι μια χειρουργική πράξη που επιλέγεται όταν υπάρχει αδυναμία εξέλιξης του φυσιολογικού τοκετού για διάφορους λόγους ή όταν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που αποκλείουν τον φυσιολογικό τοκετό.

Πολλές γυναίκες τη φοβούνται θεωρώντας ότι μετά τον τοκετό με καισαρική θα βιώνουν ανυπόφορους πόνους οι οποίοι θα την καθιστούν ανήμπορη. Σήμερα, οι νέες τεχνικές που εφαρμόζουμε διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες θα σηκωθούν από το κρεβάτι την ίδια κιόλας μέρα ενώ ο πόνος γίνεται μικρή ενόχληση. Την ίδια στιγμή, οι νέες μέθοδοι ραφής, εξαφανίζουν την καισαρική τομή μετά από λίγο καιρό.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που επιβάλλουν την καισαρική είναι:

  Ιστορικό προηγούμενης καισαρικής τομής.
  Ύπαρξη πολύδυμης κύησης
  Μείωση των παλμών του εμβρύου (βραδυκαρδία)
  Το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο ενώ η λεκάνη της μητέρας είναι πολύ στενή.(Δυσαναλογία)
  Ανωμαλία εμφύτευσης του πλακούντα
  Το έμβρυο δεν έχει πάρει την κατάλληλη θέση για τον τοκετό
  Η ισχιακή προβολή

Αν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, η γυναίκα οδηγείται στο χειρουργείο όπου της χορηγείται επισκληρίδιος αναλγησία.

Καισαρική ελάχιστης επεμβατικότητας

Η τομή γίνεται χαμηλά, λίγο πάνω από την ηβική σύμφυση. Σε αυτό το σημείο η τομή επουλώνεται καλύτερα ενώ περιορίζεται και ο κίνδυνος μετεγχειρητικής κήλης. Με τις νέες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζουμε, η καισαρική γίνεται με τη χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων χειρουργικών εργαλείων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αποκατάσταση των ιστών με όσο το δυνατό “φυσικό” τρόπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και την εξάλειψη του πόνου μετά το χειρουργείο. Η γυναίκα με τις μεθόδους που εφαρμόζουμε, σηκώνεται από το κρεβάτι λίγες ώρες μετά την καισαρική και δεν αισθάνεται πόνο παρά μικρές ενοχλήσεις, σαν να έχει γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.

Καισαρική Τομή και θηλασμός

Οι γυναίκες που γεννάνε με Καισαρική Τομή μπορούν να θηλάσουν το μωρό τους αμέσως μετά από τη γέννησή του όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον φυσιολογικό τοκετό.
Έτσι λοιπόν αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού, με τη βοήθεια της επισκληριδίου αναισθησίας που διατηρεί τη γυναίκα σε πολλή καλή κατάσταση, το τοποθετούμε στην αγκαλιά της μητέρας και δίνονται οι πρώτες συμβουλές μηρικού θηλασμού.
Με τον τρόπο αυτό προάγεται η σχέση μητέρας – νεογνού, ενισχύοντας το δέσιμό τους και εξασφαλίζοντας την απόλυτη ηρεμία του νεογνού.

Άλλωστε οι Γάλλοι λένε:
“il faut respecter les tissus, pour que les tissus te respectent aussi”
(να σέβεσαι τους ιστούς για να σε σέβονται και αυτοί).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kαρνεάδου 16 Κολωνάκι

theoharispapageorgiou@gmail.com