Αφήστε το στρες στον Μπετόβεν

Είστε από εκείνες που το ρίχνουν στο φαγητό κάθε φορά που κάτι σας αγχώνει; Οι επιστήμονες σας συστήνουν να κλείσετε το ψυγείο και να ανοίξετε το ραδιόφωνο διότι ειδικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η μουσική μειώνει τα επίπεδα του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of Clinical Nursing” έδειξε ότι οι γυναίκες που άκουγαν μουσική 30 λεπτά την ημέρα για διάστημα δύο εβδομάδων μείωσαν σημαντικά το επίπεδο άγχους που βίωναν συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν άκουγαν μουσική.
Οι συμμετέχουσες στην έρευνα διένυαν το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και δεν είχαν καμία επιπλοκή. Στις μισές δόθηκαν ψηφιακοί δίσκοι (CD) και τους ζητήθηκε να ακούν μουσική για περίπου μισή ώρα κάθε μέρα. Μάλιστα είχαν την επιλογή να ακούσουν κλασική μουσική, ήχους της φύσης ή και παιδικά τραγούδια. Οι υπόλοιπες συμμετέχουσες δεν θα άκουγαν μουσική ώστε στο τέλος της μελέτης οι επιστήμονες να είναι σε θέση να συγκρίνουν τις διαφορές στις δύο ομάδες γυναικών.
“Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ στρεσσογόνος περίοδος για πολλές μέλλουσες μητέρες, οι οποίες υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι και τον τοκετό. Για την ακρίβεια, το άγχος και η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι παρόμοια προβλήματα με την επιλόχειο κατάθλιψη” τονίζει στο επιστημονικό άρθρο η επικεφαλής της μελέτης Chung- Hey Chen ενώ συνεχίζει λέγοντας: “Κάθε παρέμβαση που μειώνει αυτά τα προβλήματα είναι καλοδεχούμενη. Η μελέτη μας δείχνει ότι ακούγοντας κατάλληλη μουσική εξοπλιζόμαστε με ένα πολύ απλό και χωρίς κόστος μέσο μείωσης του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kαρνεάδου 16 Κολωνάκι

theoharispapageorgiou@gmail.com