Ο πολύτιμος ρόλος της μαίας στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα βιώνει μοναδικά συναισθήματα χαράς και αγάπης για το παιδί που θα φέρει στον κόσμο αλλά ταυτόχρονα αισθάνεται άγχος και αγωνία για τον τοκετό και τις πρώτες μέρες που θα μείνει μόνη με το νεογνό. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο για τη ζωή της, η μαία είναι εκείνη που θα τη βοηθήσει να μυηθεί στη μητρότητα και θα απαντήσει με εγκυρότητα στις απορίες της.

Η μαία είναι μία επιστήμονας η οποία θα προετοιμάσει τη γυναίκα για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την περίοδο λοχείας. Θα είναι δίπλα της όποτε τη χρειαστεί δίνοντάς της συμβουλές για τη διατροφή, την καθημερινή υγιεινή και την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος κατά τη διάρκεια της κύησης. Θα ενισχύσει ψυχολογικά το νέο ζευγάρι και θα το προετοιμάσει για τις ευχάριστες αλλαγές που θα συντελεστούν στη ζωή τους με τη γέννηση του παιδιού.

Όταν πλησιάζει ο τοκετός, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη γυναίκα είναι ο φόβος για τη διαδικασία της γέννησης. Για να τον αντιμετωπίσει, η μέλλουσα μητέρα πρέπει να εκπαιδευτεί από τη μαία στο τι πρέπει να περιμένει κατά τον τοκετό, πώς να εστιάζει την προσοχή της μακριά από τον πόνο και πώς να χαλαρώνει με ασκήσεις αναπνοής, ώστε ο πόνος να είναι λιγότερος. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά μαθήματα ανώδυνου τοκετού, μέσα από τα οποία η μέλλουσα μητέρα αποκτά μία ιδιαίτερη σχέση με τη μαία – σχέση που αποδεικνύεται πολύτιμη, ειδικά στην περίπτωση που η γυναίκα γεννήσει φυσιολογικά. Στο μαιευτήριο η μαία είναι δίπλα στη γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού ή της καισαρικής στηρίζοντάς τη συναισθηματικά και κατευθύνοντάς τη έως και το τελικό στάδιο της γέννησης του παιδιού.

Μετά τον τοκετό ο ρόλος της μαίας είναι πολύ σημαντικός στην εκπαίδευση της μητέρας και του πατέρα για τη φροντίδα του νεογνού. Επισκέπτεται καθημερινά τη γυναίκα στο μαιευτήριο προκειμένου να της διδάξει τον μητρικό θηλασμό και να επιλύσει τυχόν προβλήματα ή απορίες.
Αλλά και με την επιστροφή της μητέρας στο σπίτι, η μαία είναι παρούσα για να τη βοηθήσει στο θηλασμό, να την εκπαιδεύσει στο πως θα περιποιηθεί το στήθος της ώστε να αποφύγει την εμφάνιση μαστίτιδας, τον τραυματισμό της θηλής και τη χαλάρωση του μαστού. Επίσης, η μαία θα εκπαιδεύσει τους νέους γονείς για το πως θα κάνουν μπάνιο το νεογνό, πως θα το αλλάξουν, σε τι στάση θα το βάζουν για ύπνο κ.ο.κ.

Μετά το μαιευτήριο, η μαία θα επισκέπτεται τη νέα μητέρα όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να της μάθει να φροντίζει το νέο μέλος της οικογένειάς της.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kαρνεάδου 16 Κολωνάκι

theoharispapageorgiou@gmail.com