Γνώσεις & τεχνικές που την εξασφαλίζουν

Είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι των γυναικών που με επισκέπτονται στο ιατρείο ή με καλούν στο κινητό γεμάτες άγχος και αγωνία για την πορεία της εγκυμοσύνης τους. Και εγώ κάθε φορά τις διαβεβαιώνω ότι όλα θα πάνε καλά διότι σήμερα εμείς οι επιστήμονες έχουμε στα χέρια μας εργαλεία που το διασφαλίζουν.

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος των γυναικών, το οποίο μάλιστα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η σύγχρονη μαιευτική δεν έχει ως στόχο να ιατρικοποιήσει αυτή τη φυσική διαδικασία. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε την καλή πορεία της εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους και πρακτικές που πηγάζουν από την εξέλιξη της επιστήμης και την εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή και άλλων επιπλοκών.

Πρόληψη των πρόωρων τοκετών
Ο πρόωρος τοκετός φοβίζει τόσο τις γυναίκες όσο και τους επιστήμονες. Σήμερα όμως υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που μας βοηθούν να διαγνώσουμε έγκαιρα τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Η τεχνική που εφαρμόζουμε αφορά στη μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας και γίνεται από εξειδικευμένο μηχάνημα ακριβείας. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης μας δείχνουν αν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πρόωρου τοκετού και εφαρμόζεται από τη 12η εβδομάδα και σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Επίσης, σε γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού γίνεται στενή παρακολούθηση και με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Η υγεία του μωρού
Με την εξέταση NST που εφαρμόζουμε, ελέγχουμε τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου και την κατάσταση της μήτρας της γυναίκας. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του εμβρύου. Είναι μια σημαντική εξέταση που εφαρμόζουμε στις γυναίκες τον τελευταίο μήνα της κύησης.

Απαραίτητη η διάγνωση της θρομβοφιλίας
Η θρομβοφιλία είναι η αυξημένη τάση του αίματος να πήζει και να δημιουργεί θρόμβους που μπορούν να φράξουν ένα αιμοφόρο αγγείο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού μία θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο γι’ αυτό και θεωρώ απαραίτητο τον ενδελεχή έλεγχο ώστε οι γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο να λάβουν προφυλακτική αγωγή.

Προγεννητικός έλεγχος
Ο υπέρηχος παραμένει το πιο χρήσιμο εργαλείο στα χέρια εμάς των επιστημόνων για τον έλεγχο της πορείας της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σήμερα έχουμε ακόμα πιο εξειδικευμένα εργαλεία που διασφαλίζουν την υγεία του εμβρύου.

Σύντομα και στην Ελλάδα
Ο μοριακός καρυότυπος (A-CGH) έχει αρχίσει να εφαρμόζεται διεθνώς και μετά από αμνιοπαρακέντηση. Με αυτή την τεχνική θα λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες για τα χρωμοσώματα του μωρού και κατ’ επέκταση πιθανώς θα διαγιγνώσκονται περισσότερες και σπανιότερες ασθένειες. Πολύ σύντομα αυτή η εντυπωσιακή εξέταση θα διενεργείται και στην Ελλάδα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kαρνεάδου 16 Κολωνάκι

theoharispapageorgiou@gmail.com