Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Κορωνοϊός

Με το παρόν σημείωμα θα ήθελα να σας πληροφορήσω για τα νεοτέρα δεδομένα που αφορούν την επιδημία Covid-19 ,την Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τις εγκυμοσύνες,  όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες και την Ελληνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Ισχύουν ακόμα οι περιορισμοί για  τις προσπάθειες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και ειδικά για τις εμβρυομεταφορές.

Ελπίζουμε ότι σε λίγο καιρό από σήμερα θα μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ESHRE) συνέστησε την αναβολή έναρξης των νέων προσπαθειών Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να απέχουμε από οποιαδήποτε θεραπεία υπογονιμότητας για προληπτικούς κοινωνικούς και επιστημονικούς λόγους.

H Αμερικάνικη Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) συστήνει  να αναβληθούν  όλες οι προσπάθειες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης εκτός από αυτές που αφορούν σε γυναίκες που πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου και πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες.

Επίσης δηλώνει πως η υπογονιμότητα δεν μπορεί να έχει επιλεκτική θεραπεία αλλά ότι απλώς πρέπει να αναβάλλεται για μικρό χρονικό διάστημα η θεραπεία της.

Στην Μ. Βρετανία, η αρμόδια αρχή έδωσε εντολή στο NHS (Βρετανικό Ε.Σ.Υ.) να σταματήσει τις προσπάθειες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης από 15/4/2020.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ελληνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έδωσε παρόμοιες συστάσεις.

Επίσης η Αρχή προχωράει σε κάτι πρωτοποριακό: Παρατείνει προς το παρόν, το όριο ηλικίας των 50 ετών, για προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Βάσει των παραπάνω θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τις συστάσεις,  να  κάνουμε υπομονή προκειμένου να προχωρήσουμε μαζί με την δέουσα προσοχή  στις κατάλληλες θεραπείες υπογονιμότητας.

Αγαπητές φίλες,  αυτήν την δύσκολη περίοδο θα πρέπει να είμαστε ασφαλείς, να κάνουμε υπομονή για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθειά μας αλλά και για να προστατεύσουμε την  δημόσια και ατομική υγεία.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες με κατάλληλη διατροφή, σωματική άσκηση και γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής.

Η ομάδα του Ιατρείου μου κι εγώ προσωπικά, θα είμαστε κοντά σας είτε με προγραμματισμένο ραντεβού στο ιατρείο είτε μέσω Skype ή Facebook για να σας συμβουλέψουμε και να σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kαρνεάδου 16 Κολωνάκι

theoharispapageorgiou@gmail.com