
Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μια πολυσυζητημένη νόσος με ποικίλη και ευρεία συμπτωματολογία.
Τα αίτια της ενδομητρίωσης είναι πολλά, με πιθανή εξήγηση την μετανάστευση κυττάρων από το ενδομήτριο στην πυελική κοιλότητα διαμέσου των σαλπίγγων και σε διάφορα όργανα όπως έντερο, ουροδόχο κύστη, ωοθήκες, περιτόναιο ακόμα και στους πνεύμονες.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά ανά ασθενή που έχουν ενδομητρίωση. Τέτοια είναι το πυελικό άλγος (συνηθέστερο), η δυσμηνόρροια, πόνος κατά την σεξουαλική επαφή και υπογονιμότητα. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν κύστεις στις ωοθήκες και διαταραχές εμμήνου ρύσεως. Συμπτώματα επίσης μπορεί να παρατηρηθούν και σε άλλα οργανικά συστήματα όπως κυστίτιδες, μυοσκελετικοί πόνοι, νευροψυχιατρικές διαταραχές, αυτοάνοσες διαταραχές αλλά και παθήσεις του θυρεοειδούς.
Η ενδομητρίωση αποτελεί μια νοσολογική οντότητα σχετικά δύσκολη και περίπλοκη. Αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά και χειρουργικά.
Η φαρμακευτική αγωγή συνίσταται στην λήψη αντισυλληπτικών δισκίων , προγεστερόνης, αλλά και ανάλογα της GNRH είτε με αγωνιστές είτε, τελευταία, με ανταγωνιστές.
Πολλές φορές ο συνδυασμός φαρμάκων χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συμπτωματολογία , κυρίως του πυελικού άλγους. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν παρενέργειες από την φαρμακευτική αγωγή, οι οποίες είναι αντιστρεπτές μετά την διακοπή της θεραπείας.
Η χειρουργική αντιμετώπιση θα πρέπει να εξατομικεύεται ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν ενδομητριώματα-κύστεις των ωοθηκών. Η εξατομίκευση βασίζεται στο ιστορικό της ασθενούς , στην διατήρηση της γονιμότητας, του οικογενειακού ιστορικού για καρκίνο των ωοθηκών ή στην ύποπτη μορφή των ενδομητριωμάτων καθώς και το μέγεθός τους. Επίσης στην περίπτωση του πυελικού άλγους χρειάζεται πολύ εξειδικευμένη λαπαροσκοπική προσέγγιση με ειδικά λαπαροσκόπια.
Εν κατακλείδι, η ενδομητρίωση αποτελεί μια ξεχωριστή ασθένεια που χρειάζεται εξατομικευμένη χειρουργική ,φαρμακευτική αντιμετώπιση ή και τα δύο μαζί.
Βιβλιογραφία : α.Taylor Et Al. Fertility & Sterility, Αύγουστος 2019
Β. Nezhat Et Al. Obs/Gyn, Οκτώβριος 2019