“Φως” στη σχέση  αντισυλληπτικών & καρκίνου

Περισσότερες από 300.000 εθελόντριες – μεταξύ των οποίων και πολλές Ελληνίδες- πήραν μέρος σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές μελέτες, γνωστή ως EPIC. Ανάμεσα σε άλλα, οι ειδικοί προσπάθησαν να διερευνήσουν τη σχέση αντισυλληπτικών και καρκίνου των ωοθηκών και μαστού, ένα θέμα για το οποίο έχουν ακουστεί αντικρουόμενες απόψεις.

Οι ειδικοί αναλύοντας τα δεδομένα είδα πως για κάθε 100.000 γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά επί μια δεκαετία, καταγράφονται 12 λιγότεροι καρκίνοι των ωοθηκών. Ταυτόχρονα όμως καταγράφονται 50 περισσότεροι καρκίνοι του μαστού.

Αν και στο πρώτο άκουσμα, αυτά τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, εντούτοις αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τους επιστήμονες οι οποίοι λαμβάνοντας λεπτομερές ιατρικό και κληρονομικό ιστορικό  μπορούν να ορίσουν ποιες γυναίκες θα μπορούσαν να ευεργετηθούν από τη λήψη αντισυλληπτικών και ποιες διατρέχουν κίνδυνο από τη χρήση τους.

“Το εύρημα αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών” σημειώνει το δρ Ρίτσαρντ Έντμοντσον από το Βόρειο Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως η μητρότητα παρέχει προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών – και μάλιστα όσες περισσότερες εγκυμοσύνες είχε μια γυναίκα, τόσο πιο προστατευμένη ήταν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kαρνεάδου 16 Κολωνάκι

theoharispapageorgiou@gmail.com