Θηλασμός

10 αλήθειες για τον θηλασμό

1.
Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το χρονικό διάστημα μεταξύ κάθε γεύματος ακόμα και κατά τη διάρκεια του γεύματος. Στο τέλος κάθε γεύματος τα παιδιά παίρνουν περισσότερες πρωτεΐνες και λιπαρά απ’ ότι στην αρχή.

2.
Οι μητέρες καλό είναι να θηλάζουν τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού τους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τον θηλασμό για ολόκληρο το πρώτο έτος του παιδιού.

3.
Το μητρικό γάλα περιέχει πρωτεΐνες που είναι λιγότερο αλλεργιογόνες σε σχέση με αυτές από το γάλα της αγελάδας. Τα λιπαρά του είναι εύκολα στην πέψη. Το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα από το έντερο του μωρού. Το νερό του μητρικού γάλακτος καλύπτει πλήρως της ανάγκες του νεογνού.

4.
Με τον θηλασμό αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Το πρωτόγαλα περιέχει αντισώματα, λευκά αιμοσφαίρια και άλλες ουσίες με αντιβακτηριδιακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

5.
Το μωρό που θηλάζει μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης γαστρεντερικών διαταραχών, όπως δυσκοιλιότητα. Η μητέρα όμως θα πρέπει να μην καταναλώνει light προϊόντα, διότι περιέχουν συνθετικά σάκχαρα και ένζυμα που προκαλούν κολικούς στο νεογέννητο μωρό.

6.
Με τον θηλασμό καθυστερείται η έναρξη της έμμηνου ρύσεως της γυναίκας με αποτέλεσμα να αυξάνεται το απόθεμά της σε σίδηρο. Επίσης αναστέλλεται η ωορρηξία μειώνοντας της πιθανότητες μιας νέας εγκυμοσύνης.

7.
Με τον θηλασμό η μητέρα μπορεί πολύ εύκολα να χάσει το περιττό βάρος που πήρε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διότι κινητοποιείται το λίπος του σώματος για την παραγωγή του γάλακτος.

8.
Για καλύτερη ροή γάλακτος, πριν το θηλασμό εφαρμοστε ζεστά επιθέματα. Μετά το θηλασμό κάνετε το αντίθετο, δηλαδή εφαρμόστε κρύα επιθέματα ώστε να μειωθεί η διόγκωση του στήθους.

9.
Αν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού μην ανησυχείτε. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι συσπάται η μήτρα σας, επανερχόμενη στο φυσιολογικό της μέγεθος.

10.
Στείλτε μας τη δική σας συμβουλή…

Μουσικοθεραπεία

Αφήστε το στρες στον Μπετόβεν

Είστε από εκείνες που το ρίχνουν στο φαγητό κάθε φορά που κάτι σας αγχώνει; Οι επιστήμονες σας συστήνουν να κλείσετε το ψυγείο και να ανοίξετε το ραδιόφωνο διότι ειδικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η μουσική μειώνει τα επίπεδα του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of Clinical Nursing” έδειξε ότι οι γυναίκες που άκουγαν μουσική 30 λεπτά την ημέρα για διάστημα δύο εβδομάδων μείωσαν σημαντικά το επίπεδο άγχους που βίωναν συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν άκουγαν μουσική.
Οι συμμετέχουσες στην έρευνα διένυαν το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και δεν είχαν καμία επιπλοκή. Στις μισές δόθηκαν ψηφιακοί δίσκοι (CD) και τους ζητήθηκε να ακούν μουσική για περίπου μισή ώρα κάθε μέρα. Μάλιστα είχαν την επιλογή να ακούσουν κλασική μουσική, ήχους της φύσης ή και παιδικά τραγούδια. Οι υπόλοιπες συμμετέχουσες δεν θα άκουγαν μουσική ώστε στο τέλος της μελέτης οι επιστήμονες να είναι σε θέση να συγκρίνουν τις διαφορές στις δύο ομάδες γυναικών.
“Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ στρεσσογόνος περίοδος για πολλές μέλλουσες μητέρες, οι οποίες υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι και τον τοκετό. Για την ακρίβεια, το άγχος και η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι παρόμοια προβλήματα με την επιλόχειο κατάθλιψη” τονίζει στο επιστημονικό άρθρο η επικεφαλής της μελέτης Chung- Hey Chen ενώ συνεχίζει λέγοντας: “Κάθε παρέμβαση που μειώνει αυτά τα προβλήματα είναι καλοδεχούμενη. Η μελέτη μας δείχνει ότι ακούγοντας κατάλληλη μουσική εξοπλιζόμαστε με ένα πολύ απλό και χωρίς κόστος μέσο μείωσης του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”.

Επιτρέπεται & απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη

Επιτρέπονται:

  •   Μεσογειακή διατροφή-Υγιεινή διατροφή
  •   Κατανάλωση άφθονου νερού
  •   Προτίμηση άνετων ρούχων και παπουτσιών
  •   Ήπιο περπάτημα και ξεκούραση κατά την διάρκεια της ημέρας
  •   Συχνό πλύσιμο χεριών
  •   Χρήση αντηλιακού με φυσικά φίλτρα
  •   Προτίμηση κατανάλωσης μικρών ψαριών (σαρδέλα, γαύρος)
  •   Κατανάλωση καλά ψημένου κρέατος
  •   Καλό πλύσιμο λαχανικών-φρούτων
  •   Έλεγχος σωματικού βάρους μια φορά την εβδομάδα.

Απαγορεύονται:

  •  Αποφυγή λήψης οποιουδήποτε φαρμάκου
  •  Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ψαριών
  •  Αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένων προϊόντων   (μαλακών τυριών)
  •  Αποφυγή τηγανητών, γλυκών τροφών (συμπ. μπάρες δημητριακών με ζάχαρη)
  •  Αποφυγή κατανάλωσης φρούτων ως βραδινό γεύμα (έως   18,00 μμ)
  •  Αποφυγή αλκοόλ-καπνίσματος
  •  Αποφυγή χρήσης προϊόντων ομορφιάς με ρετινόλη ή βιταμίνη   Α και   parabens
  • Αποφυγή ηλιοθεραπείας
  •  Αποφυγή αποτρίχωσης με Laser , βαφής μαλλιών, τεχνητών νυχιών
  •  Αποφυγή χρήσης σάουνας και μπάνιου με πολύ ζεστό νερό
  •  Αποφυγή χρήσης ηλεκτρικής κουβέρτας
  •  Αποφυγή πολύωρης ορθοστασίας και έντονης σωματικής άσκησης
  •  Αποφυγή ηλιοθεραπείας
  •  Don’t eat for two!!!

Ο πολύτιμος ρόλος της μαίας

Ο πολύτιμος ρόλος της μαίας στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα βιώνει μοναδικά συναισθήματα χαράς και αγάπης για το παιδί που θα φέρει στον κόσμο αλλά ταυτόχρονα αισθάνεται άγχος και αγωνία για τον τοκετό και τις πρώτες μέρες που θα μείνει μόνη με το νεογνό. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο για τη ζωή της, η μαία είναι εκείνη που θα τη βοηθήσει να μυηθεί στη μητρότητα και θα απαντήσει με εγκυρότητα στις απορίες της.

Η μαία είναι μία επιστήμονας η οποία θα προετοιμάσει τη γυναίκα για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την περίοδο λοχείας. Θα είναι δίπλα της όποτε τη χρειαστεί δίνοντάς της συμβουλές για τη διατροφή, την καθημερινή υγιεινή και την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος κατά τη διάρκεια της κύησης. Θα ενισχύσει ψυχολογικά το νέο ζευγάρι και θα το προετοιμάσει για τις ευχάριστες αλλαγές που θα συντελεστούν στη ζωή τους με τη γέννηση του παιδιού.

Όταν πλησιάζει ο τοκετός, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη γυναίκα είναι ο φόβος για τη διαδικασία της γέννησης. Για να τον αντιμετωπίσει, η μέλλουσα μητέρα πρέπει να εκπαιδευτεί από τη μαία στο τι πρέπει να περιμένει κατά τον τοκετό, πώς να εστιάζει την προσοχή της μακριά από τον πόνο και πώς να χαλαρώνει με ασκήσεις αναπνοής, ώστε ο πόνος να είναι λιγότερος. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά μαθήματα ανώδυνου τοκετού, μέσα από τα οποία η μέλλουσα μητέρα αποκτά μία ιδιαίτερη σχέση με τη μαία – σχέση που αποδεικνύεται πολύτιμη, ειδικά στην περίπτωση που η γυναίκα γεννήσει φυσιολογικά. Στο μαιευτήριο η μαία είναι δίπλα στη γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού ή της καισαρικής στηρίζοντάς τη συναισθηματικά και κατευθύνοντάς τη έως και το τελικό στάδιο της γέννησης του παιδιού.

Μετά τον τοκετό ο ρόλος της μαίας είναι πολύ σημαντικός στην εκπαίδευση της μητέρας και του πατέρα για τη φροντίδα του νεογνού. Επισκέπτεται καθημερινά τη γυναίκα στο μαιευτήριο προκειμένου να της διδάξει τον μητρικό θηλασμό και να επιλύσει τυχόν προβλήματα ή απορίες.
Αλλά και με την επιστροφή της μητέρας στο σπίτι, η μαία είναι παρούσα για να τη βοηθήσει στο θηλασμό, να την εκπαιδεύσει στο πως θα περιποιηθεί το στήθος της ώστε να αποφύγει την εμφάνιση μαστίτιδας, τον τραυματισμό της θηλής και τη χαλάρωση του μαστού. Επίσης, η μαία θα εκπαιδεύσει τους νέους γονείς για το πως θα κάνουν μπάνιο το νεογνό, πως θα το αλλάξουν, σε τι στάση θα το βάζουν για ύπνο κ.ο.κ.

Μετά το μαιευτήριο, η μαία θα επισκέπτεται τη νέα μητέρα όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να της μάθει να φροντίζει το νέο μέλος της οικογένειάς της.

Υγιής & ασφαλής εγκυμοσύνη

Γνώσεις & τεχνικές που την εξασφαλίζουν

Είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι των γυναικών που με επισκέπτονται στο ιατρείο ή με καλούν στο κινητό γεμάτες άγχος και αγωνία για την πορεία της εγκυμοσύνης τους. Και εγώ κάθε φορά τις διαβεβαιώνω ότι όλα θα πάνε καλά διότι σήμερα εμείς οι επιστήμονες έχουμε στα χέρια μας εργαλεία που το διασφαλίζουν.

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος των γυναικών, το οποίο μάλιστα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η σύγχρονη μαιευτική δεν έχει ως στόχο να ιατρικοποιήσει αυτή τη φυσική διαδικασία. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε την καλή πορεία της εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους και πρακτικές που πηγάζουν από την εξέλιξη της επιστήμης και την εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή και άλλων επιπλοκών.

Πρόληψη των πρόωρων τοκετών
Ο πρόωρος τοκετός φοβίζει τόσο τις γυναίκες όσο και τους επιστήμονες. Σήμερα όμως υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που μας βοηθούν να διαγνώσουμε έγκαιρα τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Η τεχνική που εφαρμόζουμε αφορά στη μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας και γίνεται από εξειδικευμένο μηχάνημα ακριβείας. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης μας δείχνουν αν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πρόωρου τοκετού και εφαρμόζεται από τη 12η εβδομάδα και σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Επίσης, σε γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού γίνεται στενή παρακολούθηση και με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Η υγεία του μωρού
Με την εξέταση NST που εφαρμόζουμε, ελέγχουμε τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου και την κατάσταση της μήτρας της γυναίκας. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του εμβρύου. Είναι μια σημαντική εξέταση που εφαρμόζουμε στις γυναίκες τον τελευταίο μήνα της κύησης.

Απαραίτητη η διάγνωση της θρομβοφιλίας
Η θρομβοφιλία είναι η αυξημένη τάση του αίματος να πήζει και να δημιουργεί θρόμβους που μπορούν να φράξουν ένα αιμοφόρο αγγείο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού μία θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο γι’ αυτό και θεωρώ απαραίτητο τον ενδελεχή έλεγχο ώστε οι γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο να λάβουν προφυλακτική αγωγή.

Προγεννητικός έλεγχος
Ο υπέρηχος παραμένει το πιο χρήσιμο εργαλείο στα χέρια εμάς των επιστημόνων για τον έλεγχο της πορείας της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σήμερα έχουμε ακόμα πιο εξειδικευμένα εργαλεία που διασφαλίζουν την υγεία του εμβρύου.

Σύντομα και στην Ελλάδα
Ο μοριακός καρυότυπος (A-CGH) έχει αρχίσει να εφαρμόζεται διεθνώς και μετά από αμνιοπαρακέντηση. Με αυτή την τεχνική θα λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες για τα χρωμοσώματα του μωρού και κατ’ επέκταση πιθανώς θα διαγιγνώσκονται περισσότερες και σπανιότερες ασθένειες. Πολύ σύντομα αυτή η εντυπωσιακή εξέταση θα διενεργείται και στην Ελλάδα.

Επισκληρίδιος αναλγησία

Διαλύστε τους μύθους

Οι μύθοι γύρω από τη χορήγηση επισκληρίδιου αναισθησίας κατά τον τοκετό, συντηρούνται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας προσφέροντας τίποτα άλλο από πόνο στις μέλλουσες μητέρες.
Η επισκληρίδιος αναπτύχθηκε λίγο μετά το 1940 από δύο αμερικανούς χειρουργούς και έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως όχι μόνο σε τοκετούς αλλά και σε πλήθος άλλων χειρουργικών επεμβάσεων.

Η επισκληρίδιος δεν είναι αναισθησία αλλά αναλγησία, η οποία πήρε το όνομά της από την περιοχή στην οποία γίνεται. Τα φάρμακα που χορηγούνται στον επισκληρίδιο χώρο διακόπτουν τη μεταφορά του αισθήματος του πόνου στο νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να μη γίνονται αντιληπτες οι ωδίνες του τοκετού. Με αυτόν τον τρόπο η έγκυος βιώνει λιγότερο στρες γεγονός που της επιτρέπει να απολαύσει τη διαδικασία του τοκετού. Βλέπει και αγκαλιάζει το παιδί αμέσως μετά τον τοκετό ή την καισαρική. Συνεργάζεται καλύτερα με τον μαιευτήρα και τη μαία οπότε υπάρχει μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών ενώ και η κατάσταση της υγείας της μητέρας είναι συνολικά καλύτερη απ’ ότι όταν βιώνει τις ωδίνες του τοκετού.

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που έχουν επικρατήσει είναι ότι η επισκληρίδιος επηρεάζει και το μωρό, κάτι που δεν ισχύει. Αντίθετα, στη γενική αναισθησία περνάει στην κυκλοφορία του εμβρύου μικρή ποσότητα φαρμάκου.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την επισκληρίδιο αναλγησία είναι η υπόταση, οι έντονοι πονοκέφαλοι και η εμφάνιση ρίγους. Όμως, αυτά τα συμπτώματα είναι σπάνια και αντιμετωπίζονται εύκολα.

Καισαρική

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Καισαρική Τομή είναι μια χειρουργική πράξη που επιλέγεται όταν υπάρχει αδυναμία εξέλιξης του φυσιολογικού τοκετού για διάφορους λόγους ή όταν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που αποκλείουν τον φυσιολογικό τοκετό.

Πολλές γυναίκες τη φοβούνται θεωρώντας ότι μετά τον τοκετό με καισαρική θα βιώνουν ανυπόφορους πόνους οι οποίοι θα την καθιστούν ανήμπορη. Σήμερα, οι νέες τεχνικές που εφαρμόζουμε διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες θα σηκωθούν από το κρεβάτι την ίδια κιόλας μέρα ενώ ο πόνος γίνεται μικρή ενόχληση. Την ίδια στιγμή, οι νέες μέθοδοι ραφής, εξαφανίζουν την καισαρική τομή μετά από λίγο καιρό.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που επιβάλλουν την καισαρική είναι:

    Ιστορικό προηγούμενης καισαρικής τομής.
    Ύπαρξη πολύδυμης κύησης
    Μείωση των παλμών του εμβρύου (βραδυκαρδία)
    Το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο ενώ η λεκάνη της μητέρας είναι πολύ στενή.(Δυσαναλογία)
    Ανωμαλία εμφύτευσης του πλακούντα
    Το έμβρυο δεν έχει πάρει την κατάλληλη θέση για τον τοκετό
    Η ισχιακή προβολή

Αν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, η γυναίκα οδηγείται στο χειρουργείο όπου της χορηγείται επισκληρίδιος αναλγησία.

Καισαρική ελάχιστης επεμβατικότητας

Η τομή γίνεται χαμηλά, λίγο πάνω από την ηβική σύμφυση. Σε αυτό το σημείο η τομή επουλώνεται καλύτερα ενώ περιορίζεται και ο κίνδυνος μετεγχειρητικής κήλης. Με τις νέες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζουμε, η καισαρική γίνεται με τη χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων χειρουργικών εργαλείων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αποκατάσταση των ιστών με όσο το δυνατό “φυσικό” τρόπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και την εξάλειψη του πόνου μετά το χειρουργείο. Η γυναίκα με τις μεθόδους που εφαρμόζουμε, σηκώνεται από το κρεβάτι λίγες ώρες μετά την καισαρική και δεν αισθάνεται πόνο παρά μικρές ενοχλήσεις, σαν να έχει γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.

Καισαρική Τομή και θηλασμός

Οι γυναίκες που γεννάνε με Καισαρική Τομή μπορούν να θηλάσουν το μωρό τους αμέσως μετά από τη γέννησή του όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον φυσιολογικό τοκετό.
Έτσι λοιπόν αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού, με τη βοήθεια της επισκληριδίου αναισθησίας που διατηρεί τη γυναίκα σε πολλή καλή κατάσταση, το τοποθετούμε στην αγκαλιά της μητέρας και δίνονται οι πρώτες συμβουλές μηρικού θηλασμού.
Με τον τρόπο αυτό προάγεται η σχέση μητέρας – νεογνού, ενισχύοντας το δέσιμό τους και εξασφαλίζοντας την απόλυτη ηρεμία του νεογνού.

Άλλωστε οι Γάλλοι λένε:
“il faut respecter les tissus, pour que les tissus te respectent aussi”
(να σέβεσαι τους ιστούς για να σε σέβονται και αυτοί).

Φυσιολογικός τοκετός με υγεία & ασφάλεια

Ο Φυσιολογικός τοκετός είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης, όπου στις μέρες μας δεν πρέπει να φοβίζει τις έγκυες λόγω των μέσων που διαθέτουμε, ώστε να είναι ασφαλής και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Θεοχάρης Παπαγεωργίου συνεργάζεται με το μαιευτήριο ΙΑΣΩ της Αθήνας λόγω του υπερσύγχρονου εξοπλισμού και του έμπειρου προσωπικού που διαθέτει στις υπηρεσίες τόσο της εγκύου όσο και του νεογέννητου μωρού σας.
Με την έναρξη των συμπτωμάτων του τοκετού σας ο γιατρός και η μαία με την οποία συνεργάζεται θα βρίσκονται δίπλα σας. Η μαία θα είναι μαζί σας όλη τη διάρκεια του τοκετού, γα να σας βοηθάει και να σας υποστηρίζει για την ομαλή και ανώδυνη εξέλιξή του, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες τεχνικές χαλάρωσης και αναλγησίας.

Πως θα είναι ο τοκετός σας ασφαλής:

    Κάνοντας εξετάσεις με την είσοδό σας στο μαιευτήριο (τόσο αιματολογικές όσο και εξέταση από καρδιολόγο)
    Παρακολουθώντας κάθε λεπτό την εξέλιξη του τοκετού σας και την κατάσταση του μωρού σας με ένα εντελώς ανώδυνο μηχάνημα, τον καρδιοτοκογράφο.

Ο πόνος των συσπάσεων

Δεν πρέπει να σας προκαλεί φόβο ο πόνος των συσπάσεων, διότι:

    Από την μαία που θα είναι συνεχώς δίπλα σας θα χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοής και συγκεκριμένες θέσεις που θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους και θα σας γεμίσουν ενέργεια για να συνεχίσετε τον τοκετό.
    Υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της επισκληριδίου αναλγησίας από πολύ έμπειρους αναισθησιολόγους του μαιευτηρίου, με την οποία θα ανακουφιστείτε άμεσα και αποτελεσματικά από τους πόνους.

Περινεοτομή
Η περινεοτομή, η τομή δηλαδή στην περιοχή του περινέου, γίνεται όταν κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να διευρυνθεί το άνοιγμα του κόλπου και να διευκολυνθεί η έξοδος του εμβρύου, ώστε να μην προκληθούν εκτεταμένες ρήξεις στην περιοχή στην προσπάθειά του να βγεί.
Επίσης,ο λόγος που γίνεται η περινεοτομή είναι διότι δίνεται μεγάλη προσοχή στην σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας καθώς και στην στατική της πυέλου προκειμένου να μην έχει προβλήματα με την ούρηση μετά τον τοκετό.

Βλαστοκύτταρα
Υπάρχει η δυνατότητα συλλογής βλαστοκυττάρων και τμήματος ομφάλιου λώρου τόσο για την τράπεζα του μαιευτηρίου όσο και για άλλη τράπεζα της επιλογής σας.

Εξετάσεις στην εγκυμοσύνη

Απαραίτητος ο εξατομικευμένος έλεγχος σε κάθε μητέρα

Πολλοί κατηγορούν τους γιατρούς για “ιατρικοποίηση” μιας φυσιολογικής λειτουργίας του σώματος της γυναίκας, όπως αυτή της τεκνοποίησης. Οι επιστήμονες απαντούν ότι οι προληπτικές εξετάσεις στην εγκυμοσύνη είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που μας πρόσφερε η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας που εξασφαλίζουν τη διατήρηση της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Άλλωστε, αν είμαστε σε θέση σήμερα να πανηγυρίζουμε για τη δραματική μείωση των επιπλοκών της εγκυμοσύνης, στις προληπτικές εξετάσεις το οφείλουμε.

Οι προτεραιότητες του ιατρού
Οι προληπτικές – διαγνωστικές εξετάσεις έχουν ως στόχο τη μείωση των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι συχνότερες είναι ο πρόωρος τοκετός, διαβήτης κύησης, ο κίνδυνος αποβολής, η παρουσία κάποιου γενετικού συνδρόμου στο έμβρυο, η τοξιναιμία – υπέρταση κύησης κ.ο.κ. Γι ‘αυτό το λόγο ο γυναικολόγος με την έναρξη της εγκυμοσύνης και κάθε μήνα υποβάλλει τη μητέρα σε υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος. Ιδιαίτερη σημασία δίνει στο μήκος του τραχήλου το οποίο εξετάζει τακτικά για την αποφυγή πρόωρου τοκετού. Επανάσταση έχει φέρει η τρισδιάστατη υπερηχογραφία, εξέταση, στην οποία ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει τμήματα του εμβρύου, που δεν είναι εμφανή με το κλασικό υπερηχογράφημα. Επίσης, είναι σημαντικό ο καρδιολογικός έλεγχος να γίνει από εξειδικευμένο καρδιολόγο.

Η πιο εξελιγμένη εξέταση για την αποφυγή του κινδύνου προγεννητικής & περιγεννητικής θνησιμότητας ονομάζεται NST (Non Stress Test). Ο έλεγχος γίνεται δύο φορές την εβδομάδα κατά τον τελευταίο μήνα της κύησης και είναι ανώδυνος και ακίνδυνος. Στόχος της εξέτασης είναι να καταδείξει την καλή κατάσταση του εμβρύου ελέγχοντας την καρδιακή του λειτουργία.

Με εξέταση αίματος ο γιατρός ελέγχει για:

    Iογενείς – μεταδοτικές λοιμώξεις όπως ηπατίτιδα και HIV. (5-6 εβδομάδα της κύησης).
    Θρομβοφιλία για να προληφθούν τυχόν θρομβοεμβολικά επεισοδία και να ενισχυθεί η ανάπτυξη του εμβρύου σε περίπτωση που υπάρχει θρομβοφιλία με χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων (5-6 εβδομάδα της κύησης).
    Την κατάσταση του ήπατος και των νεφρών (επαναλαμβάνεται ανά 2 μήνες).
    Την αποφυγή κληρονομικών νοσημάτων (πχ. κυστική ίνωση) (5-6 εβδομάδα της κύησης).
    Την καμπύλη σακχάρου για την εμφάνιση διαβήτη κύησης (22η εβδομάδα κύησης).

Με υπερηχογράφημα ελέγχει:
Την ανατομία του εμβρύου. Δηλαδή του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης, της καρδιάς, της κοιλιάς των άνω και κάτω άκρων, του στομάχου, και της ουροδόχου κύστης (στο 1ο τρίμηνο της κύησης)

Στις 16-18 εβδομάδες της κύησης γίνεται η μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας ώστε να εκτιμήσει ο ειδικός τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Στις 22 εβδομάδες γίνεται ο έλεγχος Β’ επιπέδου ο οποίος εξετάζει αναλυτικά την ανατομία του εμβρύου. Σε αυτό το στάδιο γίνεται και ο αναλυτικός έλεγχος της καρδιακής λειτουργίας με Doppler.

Στις 26 και 32 εβδομάδες ελέγχεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού και επανελέγχεται η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου με Doppler.

Στις 32 εβδομάδες ανά περίπτωση ελέγχεται η εγκεφαλική λειτουργεία του εμβρύου με Doppler.

Λίγο πριν τον τοκετό γίνεται ένας τελευταίος έλεγχος.

Η αμνιοπαρακέντηση ή η λήψη τροφοβλάστης γίνεται σε γυναίκες στις οποίες κρίνεται απαραίτητο είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υπερηχογραφικών ευρημάτων ή κληρονομικότητας.

Ο Χάρτης της εγκυμοσύνης

Τι συμβαίνει στο έμβρυο μέρα με τη μέρα
1η – 4η εβδομάδα
Το έμβρυο μοιάζει με μία μικρή σφαίρα κυττάρων που ενσωματώνεται στο ενδομήτριο. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτόν τον όγκο κυττάρων “βλαστοκύστη”. Υπερηχογραφικά μόλις που φαίνεται στη μήτρα μια μικρή κουκίδα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η μητέρα δεν έχει κανένα σύμπτωμα που να υποδηλώνει ότι εγκυμονεί.

5η – 6η εβδομάδα
Τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται γρήγορα και αρχίζουν να δημιουργούν τα όργανα του εμβρύου. Έχει ξεκινήσει η καρδιακή λειτουργία. Έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται το νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Έχει σχηματιστεί το κεφάλι του εμβρύου. Στο υπερηχογράφημα μπορεί να φανούν κάποιες προεξοχές, οι οποίες στις επόμενες εβδομάδες θα εξελιχθούν στα άκρα του εμβρύου.

7η εβδομάδα – 10η εβδομάδα
Έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται τα αυτιά, η μύτη, το στόμα, η γλώσσα, τα δόντια και σιγά σιγά το φύλο που συνήθως δεν είναι ακόμα ορατό. Τα άκρα συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και σιγά σιγά θα αρχίσουν να διαχωρίζονται τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Η καρδιά έχει σχηματιστεί και οι χτύποι της είναι 150 το λεπτό – διπλάσιοι δηλαδή από των ενηλίκων. Το έμβρυο έχει πλέον την δική του ομάδα αίματος. Σε αυτήν την ηλικία κύησης είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο εγκέφαλος αποτελεί το μισό βάρος από το συνολικό βάρος σώματος του εμβρύου και για αυτό το λόγο το κεφάλι του είναι πολύ μεγαλύτερο από το υπόλοιπο σώμα του. Στην 10η εβδομάδα κύησης σχεδόν όλα τα όργανα, οι μύες και το νευρικό σύστημα του εμβρύου έχουν ξεκινήσει τις λειτουργίες τους αυτόνομα. Το έμβρυο φαίνεται να ανοιγοκλείνει το στόμα του και να χασμουριέται. Αρχίζουν να δημιουργούνται τα νύχια στα δάχτυλα και να σχηματίζονται οι θύλακες των τριχών. Από εδώ και έπειτα είναι εμφανή τα δακτυλικά αποτυπώματα. Υπερηχογραφικά φαίνεται πιο ενεργητικό, οι κινήσεις του είναι πιο γρήγορες και επαναλαμβανόμενες. Κινεί περισσότερο τον αυχένα και το κεφάλι, ακουμπάει πιο συχνά με το χέρι του το στόμα και περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του με τη βοήθεια της χαμηλής βαρύτητας μέσα στη μήτρα.

11η – 13η εβδομάδα
Το έμβρυο παίρνει ανθρώπινη μορφή. Έχει μέγεθος περίπου 8 εκατοστά. Το βάρος του αυξάνεται περίπου κατά 60%. Ο ομφάλιος λώρος έχει διαμορφωθεί. Η μήτρα αρχίζει να εξέχει από τη λεκάνη. Διαφαίνεται ο εγκέφαλος, ο οποίος έχει αναπτυχθεί πλήρως, οι οφθαλμικοί κόγχοι και τα αυτιά του. Σε αυτό το διάστημα αρχίζει η πλήρης οργανογένεση. Ξεκινάει η λειτουργία των νεφρών του, αποβάλλοντας ούρα και δημιουργώντας το αμνιακό υγρό. Αρχίζει να ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Όλο το σώμα του εκτός από τη γλώσσα είναι ευαίσθητα στις αισθήσεις. Το βλέπουμε να ανοιγοκλείνει τα χέρια του, να σφίγγει τον ομφάλιο λώρο με τα δάχτυλά του και να κλωτσάει τα πόδια του. Είναι εμφανή τα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

14η – 18η εβδομάδα
Είναι πλέον φανερές οι θηλαστικές κινήσεις που κάνει.
Αρχίζει να κινεί τα άκρα του ρυθμικά και διαμορφώνεται και η ακοή του. Σε αυτές τις εβδομάδες είναι σημαντικό η μητέρα να ακούει μελωδικού ήχους για κάποιες ώρες της ημέρας, όπως κλασσική μουσική ή ήχους της φύσης (θρόισμα των φύλων, κελάηδισμα πουλιών), γιατί βοηθούν πολύ στην ψυχοπνευματική του εξέλιξη. Είναι εμφανή και πλήρως σχηματισμένα τα νύχια στα άκρα του εμβρύου. Το δέρμα του είναι ακόμα πολύ λεπτό. Αρχίζει να σχηματίζεται υποδόριο λίπος, το οποίο αργότερα θα το προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το σμήγμα – ένα λευκό στρώμα σαν λίπος, το οποίο προστατεύει το δέρμα του εμβρύου για όσο καιρό θα βρίσκεται μέσα στο αμνιακό υγρό. Ακούει τους χτύπους της καρδιάς σας, τη ροή του αίματος και τους εντερικούς ήχους σας.

19η – 22η εβδομάδα
Το έμβρυο έχει αναπτυχθεί. Το βάρος του είναι περίπου 200 γραμμάρια. Οι κινήσεις του γίνονται αντιληπτές πια. Τώρα πια έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των βασικών του οργάνων. Οι κινήσεις του γίνονται αντιληπτές πλέον και έτσι είστε σε θέση να γνωρίζετε πότε κοιμάται και πότε όχι. Σε αυτό το διάστημα δημιουργείται η οδοντοφϋία του. Για αυτό είναι βασικό η μητέρα να έχει ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά προκειμένου να χαρίσει στο μωρό της ένα υγιές χαμόγελο. Τα γεννητικά όργανα είναι πλέον ορατά και αρχίζουν να διαμορφώνονται οι ωοθήκες, η μήτρα και ο κόλπος για τα κορίτσια και τα αντίστοιχα γεννητικά όργανα για τα αγόρια. Αρχίζει να αναπτύσσεται χνούδι στο υπόλοιπο σώμα του. Το μωρό σας αναγνωρίζει την φωνή σας και είναι δυνατόν να τρομάξει σε έναν δυνατό θόρυβο. Σιγά σιγά αναπτύσσεται και η γεύση του.

23η – 29η εβδομάδα
Διαμορφώνεται το σκελετικό του σύστημα. Τα όργανα αναπτύσσονται πλήρως. Το δέρμα του γίνεται αδιαφανές. Μέχρι την 27 εβδομάδα το έμβρυο εξελίσσεται από μία μπάλα κυττάρων σε έναν πολύπλοκο ζώντα οργανισμό με βάρος σχεδόν 1 κιλό. Κάθε εβδομάδα κερδίζει σχεδόν 100 γραμμάρια και αυτή η αύξηση του βάρους οφείλεται στην ανάπτυξη των μυών, του σκελετικού συστήματος και των οργάνων . Έχει μαλλιά και νύχια. Αναγνωρίζει τα αγγίγματα στην κοιλιά τόσο τα δικά σας όσο και του συζύγου σας. Πλέον όλες οι γευστικές σας προτιμήσεις έχουν άμεση επίδραση στο έμβρυο, κάνοντάς το να κινείται πιο έντονα και ρυθμικά όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ορισμένα συστατικά. Μπορούμε να παρατηρήσουμε αναπνευστικές κινήσεις καθώς αναπτύσσεται και ωριμάζει το αναπνευστικό σύστημα. Τα μάτια του ανοιγοκλείνουν εύκολα και μπορεί να αναγνωρίσει το έντονο φως από το σκοτάδι. Κάνοντας 3D υπερηχογράφημα μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά που θα έχει ως νεογέννητο.

30η εβδομάδα – 34η εβδομάδα
Το βάρος του φτάνει τα 2 κιλά. Το έμβρυο φαίνεται στο υπερηχογράφημα να βάζει το δάκτυλο στο στόμα του και να κάνει θηλαστικές κινήσεις. Αρχίζει να απομακρύνεται το σμήγμα που είχε καλύψει το σώμα του, αφού πλέον το δέρμα του έχει γίνει πιο ανθεκτικό. Κινείται συνεχώς και προσπαθεί να βρει την κατάλληλη θέση ώστε να μην χρειάζεται πολύ χώρο. Αυξάνεται και άλλο το λίπος στους ιστούς του με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του μόνο του. Όσο περνούν οι εβδομάδες ωριμάζει ακόμη περισσότερο το αναπνευστικό του σύστημα ώστε να καταφέρει να αναπνεύσει μόνο του μόλις γεννηθεί.

35η – 37η εβδομάδα
Το αναπνευστικό του σύστημα κοντεύει να τελειοποιηθεί. Οι μαστοί της μητέρας αρχίζουν να παράγουν πρωτόγαλα. Συνήθως, το μωρό παίρνει την τελική θέση για τον τοκετό. Μπορεί να αισθάνεστε συχνά την κοιλιά σας να κινείται ρυθμικά λόγω του λόξυγκα που παρατηρείται στα έμβρυα. Το διάστημα αυτό μπορεί να νιώθετε λίγο μειωμένες τις κινήσεις του μωρού σας λόγω της σημαντικής μείωσης χώρου που έχει πλέον για να κινηθεί. Βλέπετε συχνά να προβάλουν μέσα από την κοιλιά σας τα χέρια του ή τα πόδια του. Επίσης, μπορεί συχνά να νιώθετε δυσφορία μετά από το φαγητό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μωρό σας έχει πλέον αναπτυχθεί αρκετά με αποτέλεσμα να πιέζει το στομάχι και το διάφραγμά σας.

38η – 41η εβδομάδα
Τις τελευταίες εβδομάδες το έμβρυο παίρνει βάρος και τελειοποιείται αναπνευστικά. Το γεννητικό σύστημα της μητέρας προετοιμάζεται για τον τοκετό και ίσως να αισθάνεστε ενοχλήσεις και πίεση χαμηλά στη μέση και στον κόλπο. Στην τελική ευθεία μπαίνει και η δραστηριότητα της μήτρας σας με τις προπαρασκευαστικές συσπάσεις που ίσως έχουν ξεκινήσει από τις προηγούμενες κιόλας εβδομάδες- συσπάσεις που προετοιμάζουν σιγά σιγά τη μήτρα για τον τοκετό.